اگر شما علاقه مند هستید که با گونه های مختلف خیار آفریقایی و کاربردهای آن در مصارف مختلف آشنا شوید به شما پیشنهاد می شود که این مقاله را مطالعه کنید.
گونه های مختلف خیار آفریقایی یا خربزه خاردار
خیار آفریقایی (Cucumis metuliferus)چند گونه مختلف دارد که غالبا در مناطق گرم و خشک آفریقا کشت می شوند.
در مجموع، گونههای مختلف خیار آفریقایی از نظر طعم ، اندازه، رنگ و تحمل شرایط جوی متفاوت هستند. این تفاوتها باعث میشود که هر یک از این گونهها در مناطق خاصی از آفریقا برای کشت انتخاب شوند.
این گونهها از نظر ظاهر و ویژگیهای ژنتیکی اختلافاتی دارند،اما در کل داشتن پوست خاردار و طعم خاص از ویژگیهای مشابه گونه های مختلف این محصول می باشد. در اینجا برخی از گونههای معروف این خیار آورده شده است:
1. Cucumis metuliferus (گونه اصلی)
این نوع از خیار، که بهعنوان “خیار آفریقایی” شناخته میشود، پوست این خیار خارداراست و میوههای آن با رنگهای زرد تا نارنجی وجود دارد دارد. در بسیاری از کشورهای آفریقایی این گونه به طور گسترده کاشت می شود و مورد مصرف قرار می گیرد. میوه این گیاه بیشتربرای مصرف خام، در سالادها یا بهعنوان یک میانوعده استفاده میشود.
2. Cucumis zeyheri
این نوع از خیار آفریقایی با *Cucumis metuliferus* شباهتهای زیادی دارد اما برخی فرقها هم دارد. میوههای آن کوچکتر و طعمشان نسبت به نوع اصلی مقداری تندتر است. این نوع از خیار بیشتر در مناطق جنوبی آفریقا پیدامیشود و در برخی موارد به عنوان گیاه زینتی در باغها و مزارع کشت می شود.
3. Cucumis myriocarpus
این نوع از میوه نیز بهعنوان یکی از انواع خیار آفریقایی محسوب میشود. اندازه میوههای آن کوچکترند و در برخی مناطق بهطور خودرو رشد میکنند. این گونه نسبت به انواع دیگر طاقت بیشتری نسبت به خشکی دارد و در مناطق خشک وبیابانی بیشتر می توان یافت.
4. Cucumis melon (خیار خاردار یا کدو ملون)
این گونه از خانواده کدوها به شمار می رود اما بخاطر ظاهر متفاوتی که دارد نمی توان در دسته بندی خیار آفریقایی آورد .برخی از نمونه های این میوه شباهتهای زیادی با خیار آفریقایی دارد که از آن جمله می توان پوست خاردار را نام برد. میوه ی این خیار شیرین است. این نوع خیار در قاره آفریقا کشت می شود.
موارد مصرف کیوانو یا خیار آفریقایی
این میوه بخاطر طعم ویژه و خاصیتهای زیادی که دارد،در پخت و پز غذا،سلامت و آرایشی بهداشتی کاربردهای فراوانی دارد. در زیر به چند مورد از کاربردهای آن می پردازیم:
1. مصارف غذایی
–مصرف به عنوان میوه: بخش داخلی خیار آفریقایی ژله مانند است که سبز رنگ است و می توان با اضافه کردن نمک یا آبلیمویا بدون هیچ ماده ای آنرا خورد.
– مصرف در سالاد: همانطوریکه گفته شد این میوه دارای بخش داخلی ژله ای است که می توان بعنوان طعم دهنده ی جذاب به میوه و سبزیجات افزود. طعم این میوه ترکیبی از خیار، کیوی و موز است.
– مصرف بعنوان نوشیدنی : آب این میوه خوش طعم است و به همراه آب میوه های دیگر برای طعم دادن و ترکیب طعمها استفاده کرد. از آب این میوه برای درست کردن نرم نوشها به عنوان شیرین کننده یا طعم دهنده استفاده می شود.
– دسرها: این میوه در تهیه دسرهای متنوع مانند فرنی ها، ژله ها و بستنی ها استفاده میشود.
– چاشنی و سس: خیار آفریقایی به عنوان ماده ی اصلی برای سسهای ترش و شیرین جهت پختن غذاهای دریایی، مرغ و کبابها استفاده میشود.
2. خواص دارویی و سلامتی
– آنتی اکسیدان : این میوه مقدار زیادی ویتامین C دارد و منبع آنتی اکسیدان هست که برای بالا بردن سطح ایمنی بدن بسیار مفید است
– کالری پایین و مفید : خیار آفریقایی دارای کالری کمی است اما سرشار از ویتامینهای زیادی است که از مهمترین آنها می توان ویتامین A را نام برد. این میوه همچنین سرشار از پتاسیم،روی و آهن است.
– منبع آبرسان بدن: در کل بخش عمده ای از این میوه را آب تشکیل می دهد بنابراین برای تامین آب بدن در فصل تابستان و گرمای طاقت فرسای آن بسیار مفید خواهد بود.
– تسهیل در هضم غذا: این میوه دارای فیبر زیادی است بنابراین برای هضم بهتر غذا و پیشگیری از یبوست خوب است.
– کاهنده فشار خون :این میوه بخاطر داشتن مقدار زیادی از پتاسیم سبب تنظیم فشار خون و پایین آوردن فشار خون و درنتیجه کمک به سلامت قلب می شود.
3. کاربردهای آرایشی و بهداشتی
– ماسک طبیعی صورت : این میوه دارای آب فراوانی در خود است و بنابرین برای آب رسانی به پوست و ایجاد شادابی و طراوت برای پوست از کیوانو ماسک طبیعی تهیه می کنند و بر روی پوست صورت قرار می دهند.همپنین بخاطر آب فراوانی که دارد می تواند بعنوان تونر طبیعی هم برای کسانی که پوست خشک دارند یا پوست آنها در معرض نور خورشید و گرد و خاک است استفاده گردد.
– خاصیت ضد التهابی : این میوه بخاطر خاصیت التهاب زدایی خود برای کم کردن سوزشهای ناشی از آکنه وجوش استفاده می شود.
4. کاربردهای تزئینی
شکل جالب و جذاب این میوه بعنوان تزیین برای کشیدن غذا و آراستن و زیبا کردن میز های غذا استفده می شود. همچنین به خاطر ظاهر زیبایی که دارد در تزیین سبدهای میوه و میوه آرایی استفاده می شود.
5. مصارف سنتی و دارویی در آفریقا
در بخشهای بومی و محلی آفریقا از کیوانو برای درمان بیماریهای معده و گوارش استفاده می گردد. بخاطر وجود آب فراوان در این میوه و خنکی آن برای پایین آوردن تب و درمان گرمازدگی استفاده می شود.