خیار آفریقایی با نامهای مختلف دربین مردم آفریقا و جهان شناخته می شود. این گیاه در مناطقی که گرم و خشک هستند بویژه در قاره آفریقا کشت می شود.
نامهای مختلف خیار آفریقایی
خیار آفریقایی (Cucumis metuliferus) نامهای مختلفی دارد که براساس شکل و خصوصیاتی که دارد یا منطقه ای که در آن کشت می شود تفاوت می کند. این نامها به طور کلی برای مشخص کردن خصوصیات ظاهری و بومی گیاه استفاده میشوند و در زبانها و فرهنگهای مختلف اسامی متفاوتی دارند.در این مقاله به برخی از نامهای متداول این گیاه اشاره می شود:
1. خیار خاردار (Spiked Melon)
«خیار خاردار» یکی از نامهای متداول این خیار است که بخاطر خارهایی که بر روی پوست آن وجود دارد به این نام شناخته می شود.
2. خیار یقهسبز (Kiwano)
در ایالات متحده آمریکا و اروپا این گیاه به کیوانو شناخته می شود که معنی یقه سبز دارد. این نام اززبان بومی های آفریقایی گرفته شده است. نام بین المللی این گیاه کیوانو است.
3. خیار گوشی آفریقایی (African Horned Cucumber)
بخاطر اینکه این گیاه شکل خاصی مثل گوش دارد به این نام نامیده می شود.در متون علمی و کشاورزی از این نام برای این گیاه استفاده می شود.
4. خیار تیغدار (Horned Melon)
این نام شبیه نام خیار خاردار است و بخاطر شکل ویژه و تیغ های که روی پوست آن است در بازارهای بین المللی این نام بکار می رود.
5. خیار آفریقایی (African Cucumber)
معروفترین نام این گیاه در بین بومیان آفریقا همین نام است.
6. خیار شاخدار (Spiny Cucumber)
در متون کشاورزی و گیاه شناسی از نام خیار شاخ دار استفاده می شود.
خیار آفریقایی در کدام کشورها کشت می شود؟
منطقه بومی کشت خیار آفریقایی (Cucumis metuliferus) غالبا بخشهای گرم و خشک آفریقا است. اخیرا در برخی دیگر مناطق جهان کشت این گیاه توسعه یافته است. همانطوریکه می دانید مناطق استوایی و نیمه استوایی دارای آب و هوای گرم است که برخی دارای رطوبت و برخی خشک هستند. این گیاه بخاطر تحمل بالای شرایط سخت آب و هوایی در این مناطق نیز کشت می شود. در ادامه با تعدادی از کشورهایی که این گیاه را کشت می کنند آشنا می شویم :
1. نیجریه
این کشور در رتبه اول تولید این گیاه را دارد بخاطر اینکه مناطق شمالی این کشور دارای آب و هوای خشک و گرم است بیشتر در این مناطق از کشور نیجریه کاشته می شود.
2. کنیا
از جمله کشورهایی که کشت خیار آفریقایی در آن رواج دارد کنیا هست. این گیاه در مناطق خشک کنیا که بارش کمتری دارد کشت می شود.
3. زیمبابوه
خیار آفریقایی در زیمبابوه که یکی از کشورهای آفریقایی است کشت می شود. بخشهای خشک ونیمه خشک این کشور برای این کشت مناسب است.
4. جنوب آفریقا
در برخی از کشورهای جنوب قاره آفریقا که دارای آب و هوای گرم و خشک هستند برای کاشت این گیاه مساعد هستند. از جمله این کشورها می توان آفرقای جنوبی،نامیبیا و بوتسوانا نام برد.
5. مصر
در بخشهایی از کشور مصر که نیمه خشک هستند و آب و هوای گرم دارند خیار آفریقایی کاشت می شود.
6. کینیا
کینیا در شرق آفریقا واقع شده است در این کشور خیار آفریقایی کاشته می شود.
7. ایالات متحده
خیار آفریقایی گیاه بومی آفریقا است اما بخاطر اینکه این گیاه شکل خاص دارد و دربرخی از ایالتهای کشور آمریکا مثل فلوریدا و کالیفرنیا متقاضی دارد و لذا در این بخشها نیز کشت می شود.
8. مناطق دیگر
در کشورهای آسیایی و استرالیا هم کیوانو بطور آزمایشی کاشته شده است و پرورش آن مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته و درحال توسعه می باشد.